Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek gyakorló dolgozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1023
Sziasztok !

Lenne pár feladat aminek a megoldásában nem vagyok teljesen biztos ezért szertném a segítségeteket kérni:

1, Egy egyenlő szárú háromszög szárai 15 cm hosszúak, az alaphoz tartozó magasság 9 cm.

a, Mekkora a háromszög alapja ?(Pitagorasz tétellel kiszámoltam, hogy 24 cm)
b, Milyen hosszú a szárakhoz tartozó magasság?
c, Mekkora részekre osztja a szárakhoz tartozó magasság a szárakat? (két egyenlő részre, felezi?)
d, Milyen hosszú a háromszög körének beírt sugara?
e, Milyen hosszú a háromszög köré írt körének sugara (az alap fele vagyis 12?)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kor, háromszög, pitagorasz, talesz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
a) Jó.
b) Ezt a háromszög területéből tudod kiszámolni; tudod, hogy terület=(oldal*oldalhoz tartozó magasság)/2. Magához a területhez van elég adatod ((24*9)/2=108 cm²), most az a kérdés, hogy mekkora legyen a szárhoz tartozó magasság, hogy abból is kijöjjön a 108 cm² a területnek.
c) Miért felezi?
d) Beírt kör sugara egy kicsit trükkösebb; ha behúzod a megfelelő szakaszokat az ábrába, akkor kepasz egy derékszögű háromszöget, ahol a két befogó hossza 3 cm és r (a beírt kör sugara), átfogója (9-r), így erre a háromszögre ha felírod Pitagorasz tételét:
`3² + r² = (9-r)²`, akkor ez az egyenlet már megoldható lesz.
e) Miért az alap fele?
Módosítva: 7 éve
0

b) Így már jó.
c) Azt tudjuk, hogy a magasság merőleges a szárakra, tehát a magasság a háromszöget két derékszögű háromszögre bontja. Azokban a háromszögekben ismert az egyik befogó és az átfogó, így egy (vagy két) egyszerű Pitagorasz-tétellel nemcsak azt látjuk, hogy a magasság nem felezi a szárakat, hanem a konkrét felosztást is kiszámolhatjuk. Valójában nem kell két Pitagorasz-tétel, elvégre ha az egyik részt kiszámoltad, akkor a másikat úgy kapod, hogy kivonod a 15 cm-es szárból, de érdemes úgy is kiszámolni, mert azzal tudjuk ellenőrizni, hogy jól számoltunk.
e) Az elgondolás jó, de felvetődik a kérdés, hogy miért nem pont a szárakra gondoltál? Meg úgy általában; mikor működik a Thalesz-tétel? Akkor, hogyha derékszögű háromszögünk van, és akkor az átfogó lesz a köréírt kör átmérője. De itt meg is áll a tudomány, mivel a háromszögünk nem derékszögű.
Hasonló módon lehet kiszámolni a köré írt kör sugarát, mint a beírt köréét, csak a megfelelő szakaszokat kell behúzni; ha ügyesek vagyunk, kapunk egy derékszögű háromszöget, amelyre felírva Pitagorasz tételét a
`(9-R)² + 12² = R²`
egyenletet kapjuk, ahol R a köréírt kör sugara, ami megoldható, így megtudható a kör sugara.
Módosítva: 7 éve
0

Úgy is lehet számolni, de felteszem, hogy a tanár a Pitagorasz-tétel alkalmazását akarja gyakoroltatni, így érdemesebb lenne azzal számolni.
Egyébként a köréírt kör sugarára is van egy hasonló képlet;
`T=(abc)/(4R)`
0

Annyi. De, mint mondtam; a Pitagorasz-tételes megközelítéssel is meg kellene oldani, mert azt várja a tanár.
0

Nem szerkeszteni kell, csak egy megfelelő ábrát rajzolni, lásd lent.
Az nyilvánvaló, hogy mindkét kör középpontja az alap magasságvonalán lesz, mivel tudjuk, hogy a beírt kör középpontját a belső szögfelezők, a köréírt körét pedig az oldalfelező merőlegesek metszéspontjai adják, értelemszerűen az alaphoz tartozó magasság mindkét feltételnek eleget tesz.
Az ábrán önkényesen jelöltem ki a középpontot, a lényeg, hogy a megfelelő háromszögek kirajzolódjanak.
Módosítva: 7 éve
0