Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
583
B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mondjuk van `a+b` mol metán induláskor, amiből `a` molból acetilént állítunk elő, `b` molt pedig elégetünk.
A térfogatarány megegyezik a mol-aránnyal: `a:b`

Égés: 1 mol elégetésével felszabadul 803,1 kJ, ezért `b` molból `b·"803,1"\ kJ`.
Ennek a 40%-a hasznos: `"0,4"·b·"803,1"\ kJ`.

Bontás: Elvileg 2 mol metánból lesz hőbontással 1 mol acetilén, de valójában csak a fele lesz, vagyis 2 molból `1/2` mol. Akkor pedig `a` molból lesz `a/4` mol.

A teljes `a` mol bontásához tartozó hő `a/2·"376,7"\ kJ`. Ez ugyanannyi. mint amennyi az égéskor felszabadult:
`"0,4"·b·"803,1"\ kJ = a/2·"376,7"\ kJ`
Ebből fejezd ki `a/b`-t, illetve az `a:b` arányt.

b)
A térfogat arányos a mol mennyiséggel.
Összesen `a+b` mol metánból indultunk ki, lett belőle `a/4` mol acetilén.
Ennek az aránya:
`(a+b)/(a//4)=(4a+4b)/a=4+4b/a`
Ez az arány megegyezik a térfogat-aránnyal. Vagyis ha `x\ m^3` metán kell `1000\ m^3` acetilénhez, akkor:
`4+4b/a=x/(1000)`
`x=4000(1+b/a)` m³
0