Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Abszolútértékes feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
636
3•|x|-5=x+2
|x+4|=8
|x-3|=2x+5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az egyenletek alaphalmaza R.
1.)
x>0 esetén az 1. részmegoldást 3x-5=x+2 egyenlet megoldása adja, azaz x=7/2.
x<0 esetén az 2. részmegoldást -3x-5=x+2 egyenlet megoldása adja, azaz x=-7/4.

2.)
x+4>0 esetén az 1. részmegoldást x+4=8 egyenlet megoldása adja, azaz x=4
x+4<0 esetén az 2. részmegoldást -x-4=8 egyenlet megoldása adja, azaz x=-12

3.)
x-3>0 esetén az 1. részmegoldást x-3=2x+5 egyenlet megoldása adja, azaz x=-8, ami ellentmond x-3>0 feltételnek
x-3<0 esetén az 2. részmegoldást -x+3=2x+5 egyenlet megoldása adja, azaz x=-2/3
Az utóbbi azt jelenti, hogy az egyenletnek egyetlen megoldása az
x=-2/3.

Tehát az első két egyenletnek két gyöke, míg a harmadiknak egy gyöke van.
Légy szíves ellenőrizd le amit leírtam. Másik megoldási út grafikus úton valósítható meg.
Ebben az esetben ábrázolni kell az egyenletek jobb és bal oldalán felírt függvényeket!






Módosítva: 7 éve
0