Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény elemzés

Főoldal » Középiskola » Matematika
590
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy mikor függvényt elemzünk, például y=2x+1, és mi ugye 7 pont alapján haladunk sorban, 1. értelmezési tartomány, 2. nullahely, 3. metszéspont, 4. grafikon, stb.. és mikor ugye lerajzoltuk a függvényt a 4. pontnál, jön az 5. pont a monotonitás, ahol csak megállapítjuk, hogy a függvény felfelé vagy lefelé halad. Majd jön a 6. pont az előjel, ahol újra kell ábrázolni a függvényt kisebben és meg kell állapítani hogy például + y > 0 x ∈ (-∞, szám) és + y < 0 x ∈ (szám, +∞), valaki eltudná magyarázni a 6. pontot? Nem értem mikor megy - végtelen, meg ilyesmi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
y=2x+1:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=2x%2B1

Azt látod, hogy az `x=-1/2` esetén van a nullahely (ott metszi az x-tengelyt), majd azt látod, hogy ha a`-1/2`-nél nagyobb számot írsz x helyére (avagy az `x`-tengelyen jobbra mész az `1/2`-től), akkor veszi fel a pozitív értékeket, tehát azt írod, hogy ha `x>1/2`, akkor `y>0`, intervallumos jelöléssel: ha `x∈(-1/2;∞)`, akkor `y>0`. Hasonlóan a másik irányban; ott -∞-től -1/2-ig negatív értékeket fog felvennni.
0