Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztàly

Főoldal » Általános iskola » Matematika
541
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Itt a javított verzió:
Szára 5
Alapja 6
A doboz térfogata:
120cm^3=V=T∆×M
Az "M" a doboz magassága.
A "T∆" a doboz alapjának a területe.
T∆=m×a/2
Ahol az "m" a háromszög magassága.
√{a×a-b×b}=m
a= a háromszög alapja.
b= a háromszög alapja.
a=6cm
b=5cm
m= √(6×6-5×5)=√16=4
T∆=a×m/2=6×4/2=12cm^2
Ebből kiszámítható a doboz magasság:
V=T∆×M. V/T∆=M
V=120cm^3
T∆=12cm^2
V/T∆=10cm..
A doboz felülete:
A=K×M+2×T∆
K= A háromszög kerülete:
K=a+2b=6+2×5=16cm
A=16cm×10cm+2×12cm^2=184cm^2
Ennyi a doboz felülete:
A lap területe.
T(lap)=(M+2m)×K
T(lap)=
(10cm+2×4cm)×(16cm)=288cm^2
A felesleg területe
2(K×m-T∆)=2(16cm×4cm-12cm^2)
=104cm^2
És pontosan jött ki a felesleg területe + doboz felülete egyenlő a lap területével.
Így:
(104/288)×100℅=36.111..℅
Ami felesleg.
Módosítva: 7 éve
-1