Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9 SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
908
1) mekkora tömegű vizet kell elbontani, hogy 500 cm³ standartállapotú hidrogén-oxigén gázelegyet kapjunk?
2) Hány dm³ standartállapotú levegő szükséges 0.2 kg kén teljes elégéséhez, és hány mól kén-dioxid keletkezik.( a levegő 21 térfogatszázalék levegő)
3) Hány palack 500 grammos infúziót készíthetünk 1 kg nátrium klorid felhasználásával?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
1)
A víz bontása:
`2H_2O -> 2H_2+O_2`
Tehát 3 mol lesz.
3 mol H₂ és O₂ gázkeveréknek a tömege `4+2·16=35` gramm.

Standard állapotban 1 mol gáz tömege 24,5 dm³
500 cm³ = 0,5 dm³
`"0,5"/"24,5"=1/(49)`
Tehát `1/(49)` mol gázról van szó.
3 mol az `35` gramm, akkor 1 mol az `(35)/3` és `1/(49)` mol az `(35)/(3·49)` gramm.
1

2)
`S+O_2=SO_2`
`M_S=32 g/"mol"`
ezért 0,2 kg = 200 g kén az `"200"/"32"` mol
Keletkezik ugyanennyi mol kéndioxid.
Kell az égéshez ugyanennyi mol oxigén.
1 mol az 24,5 dm³, számold ki, mekkora térfogatú oxigén kell. De az a levegő térfogatának csak a 21%-a, vagyis levegőből `100/21`-szer annyi térfogat kell.
1

3)
Nincs a feladatban benne, de biztos volt róla szó, hogy az infúzió az 0,9 %-os (vegyesszázalék) sóoldat. Vagyis 100 milliliter oldatban van 0,9 gramm só.

Az oldat sűrűsége gyakorlatilag megegyezik a víz sűrűségével, vagyis 500 gramm oldat az kb. 500 ml, abban van 5·0,9 gramm só. (Valójában az infúziós űvegre nem 500 g, hanem 500 ml van írva, szerintem arra gondolt a feladat.)

Szóval egy űvegben 4,5 gramm só van. Az 1 kilóból akkor ennyi üveg lesz:
1000/4,5 = ...
1