Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy matek kérdés

Főoldal » Középiskola » Matematika
662
A skaláris szorzatot tanuljuk és nem értek valamit.

Pédául itt van egy példa:

a (4;8) b (1;5)
|a|= gyök alatt 4^2 + 8^2 |a|= gyök alatt 80
|b|= gyök alatt 1^2 + 5^2. |b|= gyök alatt 26

a*b= 4*1 + 8*5= 44
a*b= 44 és mennyi a fí?
a*b= |a|*|b|* cos fí
44= gyök alatt 80 * gyök alatt 26 * cos fí
Idáig tiszta
És itt utána az jön elvileg hogy:
0,9652= cos fí = 15,2° => ez hogy jön ki? (vagy mit kell benyomni a számológépbe hogy ez kijöjjön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ajánlom, hogy nézd meg ezt a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=qsR2pj-A3VM
1

> 0,9652= cos fí = 15,2° => ez hogy jön ki? (vagy mit kell benyomni a számológépbe hogy ez kijöjjön?

(Megjegyzés: A cos fí és a 15,2° között nem lehet egyenlőség jel!)

Jól gondolod, számológéppel jön ki.
Matekból azt tanultátok, hogy "arkusz koszinuszt" kell számolni,
arc cos 0,9652 = 15,2°
ami a koszinusznak a fordítottja, angolul inverze.

Szóval ha egy szögnek a koszinusza:
cos φ = 0,9652
akkor a szög ennyi:
φ = 15,2°
amit ez a művelet mond meg:
arc cos 0,9652

A számológépen tipikusan INV gomb van, utána kell a COS gombot nyomni, az lesz az inverz koszinusz. Ha kiírja a műveletet a számológéped (modernebbek kiírják), akkor `cos^(-1)` jelenik meg, ami alatt a számológép gyártója nem a reciprokot érti, hanem az inverzet, vagyis arkuszt.

Arra kell még figyelni, hogy a számológép DEG módban legyen (degree, vagyis fok), akkor lesz az eredmény fokokban. Ha RAD módban lenne, akkor radiánban adná meg az eredményt (a szöget).
1