Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
798
αHa cosα=0,5 akkor mennyi sinα, tgα és cotα ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A sin(α) kiszámolható a cos(α)-ból a sin²(α)+cos²(α)=1 azonosságból; írjuk ide be cos(α) értékét, ekkor

sin²(α)+0,5²=1, ebből rendezés után sin(α)=± 0,75  adódik. A ± a gyökvnás miatt kell. Ha megadták volna, hogy α hegyesszög, tompaszög vagy homorúszög, akkor csak az egyik előjel kellene.
Ha ez megvan, akkor a tangensre és kotangensre tanult összefüggésekből ki lehet számolni őket;
tg(α)=sin(α)/cos(α)=± 0,75 /0,5=...=±√3
ctg(α)=1/tg(α)=1/(±√3)=±√3/3
0

Javaslom, tanuld meg jól amit ebben hallasz, látsz:
https://www.youtube.com/watch?v=lWfRzNGPBcY
0