Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Középiskola » Fizika
596
F=m1(g-a)
F=m2(g+a) Ez a kettő képlet egy forgó csiga, amin két súly van jobb és bal oldalon m1 ill. m2-vel jelölve. Kérdésem, hogyan fejezem ki a fonálerőt amit az "F" jelöl. Könyv alapján:
F=2(m1*m2)/m1+m2*g
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A két test egyformán gyorsul `a` gyorsulással, mert a kötél nem nyúlik.
Mondjuk az `m_2` gyorsul lefelé, az `m_1` felfelé.

Csinálj rajzot:

`m_1`-re ható erők:
- `m_1·g` lefelé
- `F` felfelé
- az `m_1`-et az eredő erő gyorsítja `a`-val felfelé, ezért az eredő erő `F_"e1"=m_1·a`:
`m_1·a=F-m_1·g`
`a=(F-m_1·g)/m_1`

`m_2`-re ható erők:
- `m_2·g` lefelé
- `F` felfelé
- az `m_2`-t az eredő erő gyorsítja `a`-val lefelé, ezért az eredő erő `F_"e2"=m_2·a`:
`m_2·a=m_2·g-F`
`a=(m_2·g-F)/m_2`

`(F-m_1·g)/m_1=(m_2·g-F)/m_2`
`F·m_2-m_1m_2·g=m_1m_2·g-F·m_1`
`F(m_1+m_2)=2m_1m_2·g`
`F=2(m_1m_2)/(m_1+m_2)·g`
0