Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög oldalainak aránya

Főoldal » Középiskola » Matematika
2893
Sziasztok! Egy háromszög oldalainak aránya 3:4:5. Mekkora a hozzá hasonló háromszög oldalai, ha a leghosszabb oldala 3cm-rel hosszabb a legrövidebbnél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a három oldal hossza 3x, 4x és 5x (x pozitív), ekkor a fenti arány teljesül.
A feladat azt mondja, hogy a leghosszabb oldal 3-xm-rel hosszabb a legrövidebbnél. Nyilván ebben a felállásban a legrövidebb a 3x hosszú, a leghosszabb az 5x hosszú, így ha előbbit 3 cm-rel növeljük, akkor utóbbit kapuk, tehát:

`3x+3=5x`, ebből rendezés után `1,5=x` adódik, tehát a háromszög oldalai;
3*1,5=4,5 cm
4*1,5=6 cm
5*1,5=7,5 cm

Látható, hogy az oldalak között fennáll a 3:4:5-ös arány, és a leghossazbb 3 cm-rel hosszabb a legrövidebbnél, tehát jól számoltunk.
0