Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
717
Halihó! Nos, vettünk új anyagot, nem más,mint az algebra.
Az eleje laza volt, de itt megállt a tudományom, ráadásul hiányoztam is. Ezeket valaki letudná vezetni nekem? Hálás lennék. Feladat: 5(2-3x)-3(x-1)=3-(x+7) , 6(5-2x)-(x-4)=3-(2x+2) , 3(2x-8)-2(x+4)=2(x-3)+4 , 4(2x-1)-2(2x-1)=x-3 Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#algebra
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
A zárójelek felbontása szükséges. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ha a zárójel előtt + van akkor a zárójelen belül minden marad, ha negatív akkor minden ellentétes előjelű lesz.
+(+,-) --> +,-
-(+,-) --> -,+ -3(x-2) = -3x +6
Módosítva: 7 éve
1

5(2-3x)-3(x-1) = 3-x-7
10-15x-3x+3 = -4-x / +18x+4
17 = 17x
x = 17/17 =1
Módosítva: 7 éve
1

6(5-2x)-(x-4) = 3-(2x+2)
30-12x-x+4 = 3-2x-2
34 -13x = 1-2x / +13x-1
33 = 11x
x= 33/11 = 3

3(2x-8)-2(x+4) = 2(x-3)+4
6x-24-2x-8 = 2x-6+4
4x-32 = 2x-2 /-2x+32
2x = 30
X= 15

4(2x-1)-2(2x-1) = x-3
8x-4-4x+2 = x-3
4x-2 = x-3 / -x+2
3x = -1
X = -1/3
1