Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika ellenállás

Főoldal » Középiskola » Fizika
533
Fizika házi dolgozat csak nem tudom elkezdeni tud valaki segíteni!?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először szerintem mindenképp azzal kell kezdened, hogy kiszámolod a párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredőjét. Ezt úgy teszed, hogy kiszámolod az eredőt a felső ágon, aztán összeadod őket úgy, hogy `1/(1/(5Omega)+1/(2Omega+3Omega))=1/(1/(5)+1/(5))=1/(2/5)=5/2=2.5Omega`.
Ezután könnyen ki tudod számolni a teljes áramkör eredő ellenállását: `R_e=2.5Omega+1Omega=3.5Omega`
Ebből Ohm törvénye alapján ki tudod számolni az áramkör áramerősségét. Abból szintén a törvény alapján az `R_4`-re eső feszültséget.
Abból megkapod, hogy a párhuzamosan kapcsolt részre mekkora feszültség esik. Annak az alsó ágán ezzel kiszámolod az ottani ellenállásra eső áramerősséget. A felső ágon pedig arányosan osztod a feszültséget a kettő között. A fenti áramerősséget megkaphatod úgy, hogy a teljes áramerősségből kivonod az alsó ágét, vagy a felső ág eredő ellenállásával és a rájuk eső feszültség segítségével.
0