Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
691
Sziasztok!
Ez a 3 feladat levezetése és megoldása kellene nekem!
Előre is köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, 7. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
1.
Jelöljük A-val az első edêny tartalmát.
B-vel a második edény tartalmát.
X-el a két edény eredeti tartalmát.
Kezdetben mindkét edény tartalma megegyezik..
A=B=X
Mikor kiöntjük az első tartalmának
(az A-t) a harmadát akkor
A=(2/3)×X és B=(4/3)×X
Ha kiöntünk a màsodikból 3,6dl akkor
B=(4/3)×X-3,6dl.
A feladat szerint az elsőben (vagyis az A-ban) kétszer annyi van mind a másodikban (a B-ben).
Tehát.
A=2×B vagyis
X×(4/3)=2×{(4/3)×X-3,6dl}
X×(4/3)=X×(8/3)-7,2dl. /×3
X×4=X×8-21.6dl /-X×4
0=X×4-21.6dl
X×4=21.6dl
X=21.6dl/4=5.4dl
Válasz: eredetileg 5.4dl víz volt az edényekben.
1

Jelöljük A-val az első napon telepített halak számát. B-vel a második napon telepített halak számát...
És ugye A+B=800
1.Nap.
Pontyok száma: A×0.84
2.Nap.
Pontyok száma: B
Tudjuk hogy a végén A+B hal van a tóban. És ennek 85℅ ponty tehát
(A+B)×0.85=A×0.84+B
(A+B)×0.85=(A+B)×0.84+B×0.16
(A+B)×0.01=B×0.16
(A+B)×0.01/0.16=B
Mivel tudjuk hogy A+B=800
800×0.01/0.16=B=50.
Ezért A=750
Ellenőrzés
1.nap
Pontyok sz. 750×0.84=630
2.nap
Pontyok sz. 50
Így a tónak 100℅×[(630+50)/800]
százaléka ponty tehát
100℅×(680/800)=85℅
Tehát jól számoltunk.
A másidik napon 50halat telepítettek


1

1