Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Röviditett számítási feladatok!

24
Kérlek segitsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
l) Először is ki kell kötni, hogy `x≠±2`!
`(2x+3)/(x-2)+(2-3x)/(x+2)-(x^2-16x)/(4-x^2) =>`
Azt tudni kell, hogy `(a+b)(a-b)=a^2-b^2`
A közös nevező amiatt `(x^2-4)` lesz. Arra figyelni kell, hogy a harmadik tag előjelet fog váltani, mert `-(x^2-4)=4-x^2`!
`=> ((2x+3)*(x+2))/(x^2-4)+((2-3x)(x-2))/(x^2-4)+(x^2-16x)/(x^2-4)=> ((2x^2+3x+4x+6)+(2x-3x^2-4+6x)+(x^2-16x))/(x^2-4)=>`
`(2x^2+7x+6+8x-3x^2-4+x^2-16x)/(x^2-4)=>(-x-2)/(x^2-4)=>-(x+2)/((x+2)(x-2)) `
Mivel az elején kikötöttük, hogy `x≠±2`, így tudunk egyszerűsíteni `(x+2)`-vel
Ezért a végeredmény: `-1/(x-2)`
Módosítva: 4 napja
0

m) Itt is kössünk ki: `x≠±3`
A közös nevező itt is `(x^2-9)`
`(1-2x)/(x-3)-(3x-1)/(3-x)+(5-x)/(x+3) => ((1-2x)(x+3))/(x^2-9)+((3x-1)(x+3))/(x^2-9)+((5-x)(x-3))/(x^2-9) =>`
`((x-2x^2+3-6x)+(3x^2-x+9x-3)+(5x-x^2-15+3x))/(x^2-9)=(11x-15)/(x^2-9)`
0