Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Röviditett számítási feladatok!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
572
Kérlek segitsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
l) Először is ki kell kötni, hogy `x≠±2`!
`(2x+3)/(x-2)+(2-3x)/(x+2)-(x^2-16x)/(4-x^2) =>`
Azt tudni kell, hogy `(a+b)(a-b)=a^2-b^2`
A közös nevező amiatt `(x^2-4)` lesz. Arra figyelni kell, hogy a harmadik tag előjelet fog váltani, mert `-(x^2-4)=4-x^2`!
`=> ((2x+3)*(x+2))/(x^2-4)+((2-3x)(x-2))/(x^2-4)+(x^2-16x)/(x^2-4)=> ((2x^2+3x+4x+6)+(2x-3x^2-4+6x)+(x^2-16x))/(x^2-4)=>`
`(2x^2+7x+6+8x-3x^2-4+x^2-16x)/(x^2-4)=>(-x-2)/(x^2-4)=>-(x+2)/((x+2)(x-2)) `
Mivel az elején kikötöttük, hogy `x≠±2`, így tudunk egyszerűsíteni `(x+2)`-vel
Ezért a végeredmény: `-1/(x-2)`
Módosítva: 7 éve
0

m) Itt is kössünk ki: `x≠±3`
A közös nevező itt is `(x^2-9)`
`(1-2x)/(x-3)-(3x-1)/(3-x)+(5-x)/(x+3) => ((1-2x)(x+3))/(x^2-9)+((3x-1)(x+3))/(x^2-9)+((5-x)(x-3))/(x^2-9) =>`
`((x-2x^2+3-6x)+(3x^2-x+9x-3)+(5x-x^2-15+3x))/(x^2-9)=(11x-15)/(x^2-9)`
0