Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK PLS HELP ME

Főoldal » Általános iskola » Matematika
485
Sziasztok itt van egy mATEK feladat amit nem nagyon értek. Köszönöm a válaszotokat előre is. (Csatoltam képet)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A mellékelt ábrán látszik minden lényeges dolog.
A 48 méter hosszú útnak csak a fele lesz érdekes. Ezért látszik csak a 24 m. Ez azért van, mert az út felezőpontjából a tér középpontjába húzott merőleges lesz a pont és egyenes távolsága.
A háromszög befogója 25 méter, hiszen azt a kör középpontjából húztam a kör egy kijelölt (jelesül az út kezdő) pontjába.
A rajzról látszik, hogy itt a Pitagorasz tételt kell alkalmazni:
`x=sqrt(25^2-24^2)`
`x=sqrt(625-576)`
`x=sqrt(49)`
`x=7`
Így a válasz a kérdésre: 7 méter távolságra fut az út a kör közepétől.
1