Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S MATEK PLS HELP ME :)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
676
Sziasztok! Itt van két matematikai feladat 8.-os és nehezen birkózók velük. Nagyon szépen köszönöm előre a segítséget :) ;) (Csatoltam képet)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek #help #pls
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
9. Tegyük fel, hogy `x` lány van a néptáncegyüttesben, ekkor `3x` fiú. Amikor fellép a 8 pár, akkor 8 lány és 8 fiú lép fel, így `x-8` lány és `3x-8` fiú marad ki. A feladat szerint ekkor 5-ször annyi fiú nem lép fel, mint lány, tehát ezt az egyenletet írhatjuk fel:

`3x-8 = 5*(x-8)`, zárójelbontás:
`3x-8 = 5x-40`, kivonunk 3x-et:
`-8 = 2x-40`, hozzáadunk 40-et:
˙32 = 2x˙, végül osztunk 2-vel:
`16 = x`
x azt jelölte, hogy hány lány van az egyesületben, így tehát 16 lány és 3*16=48 fiú vesz részt.

10. Legyen a ruha ára `x` forint, ekkor a kereskedő haszna `x/5` forint. Ha megemelné 2000 forinttal az árát, akkor `2000+x` forintbe kerülne, így a feladat szerint ennek a harmada lenne a haszon, vagyis `(2000+x)/3` forint. Feltehetően a feladat arra akar kilyukadni, hogy maga a haszon értéke nem változik, csak az árhoz viszonyított aránya, így a két haszonra kapott értéknek meg kell egyezni, tehát:

`x/5 = (2000+x)/3` szorzunk 5-tel:
`x = 5*(2000+x)/3`, majd 3-mal:
`3x = 5*(2000+x)`, zárójelbontás:
`3x = 10000+5x`, kivonunk 5x-et:
`-2x = 10000`, végül osztunk (-2)-vel:
`x = -5000`
Értelemszerűen a ruha ára nem lehet negatív, így vagy elvi hibás a feladat, vagy rosszul lett értelmezve.
1

Esetleg még úgy lehet értelmezni a 10-est, hogy minden esetben igaz az, hogy az ár ötöde a haszon, így ha 2000-rel megemeli, akkor is az ötöde lesz a haszon, vsizont az eredeti árhoz képest a harmada, így ezt az egyenletet lehet felírni:
`x/3 = (2000+x)/5`, ennek már lesz rendes megoldása.
Módosítva: 7 éve
1

10.
Legyen a ruha ára `x`, míg a beszerzési költsége `y`. Így a feladat első részénél az egyenlet a következő lesz:
`x-y=x/5 => 4/5x=y`
A feladat második része viszont a következő: az eladási árat emeltem 2000 Ft-tal, de a beszerzési költségem változatlan maradt! A felírt egyenlet:
`(x+2000)-y=(x+2000)/3` mindkét oldalt beszorzom 3-mal
`3x+6000-3y=x+2000` rendezem az egyenletet
`2x+4000=3y` A feladat elején megkapott `y`-t behelyettesítem ide
`2x+4000=3*(4/5x)`
`2x+4000=12/5x`
`4000=2/5x`
`x=10000`
Vagyis a ruha ára 10000 Ft a beszerzési ára 8000 Ft. Ekkor a haszon 2000 Ft.
Ha növelem 2000 Ft-tal az árat, akkor az eladási ár 12000 Ft lesz míg a hasznom 4000 Ft, ami éppen harmada az eladási árnak.
1