Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gramm gáz marad feleslegesen?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1293
7,3 g hidrogén-klorid és 4 g ammóniagázt reagáltatunk. Hány g ammónium-klorid képződik? Mekkora tömegű gáz marad feleslegesen? Ha lehet, akkor egy kicsit részletesebb magyarázatot szeretnék kérni :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció a következő:

NH3+HCl=NH4Cl

A hidrogén-klorid tömege7,3g, moláris tömege pedig 36,5 g/mol (35,5+1), így anyagmennyisége 7,3/36,5=0,2 mol. Ezzel szemben az ammónia tömege 4 g, moláris tömege pedig 17 g/mol (14+3×1), így anyagmennyisége: 4/17=0,2353 mol. Jól látható, hogy ammóniából több van, míg a reakció szerint egy-egy arányban fognak reagálni. Ez azt jelenti, hogy az összes HC el fog reagálni, míg az ammóniából a maradék, 0,2353-0,2=0,0353mol fog megmaradni.
A képződő ammónium-klorid anyagmennyisége természetesen annyi lesz, amennyi a HCl-é volt, hiszen az mind elfogyott, tehát 0,2 mol. Moláris tömege 53,5 g/mol (14+4×1+35,5), így tömege 53,5×0,2=10,7g.
A megmaradt ammónia tömege pedig anyagmennyiségéből és mol. tömegéből kiszámítható: m=0,0353×17=0,6g.
0