Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek másodfokú függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
564
Valaki segítene leírni lépésenként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, függvény, másodfokú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ábrázolni kell, vagy megadni, hogy hol 0?

Ha a második, akkor szerintem a leggyorsabb módszer az, ha észreveszed, hogy a függvényt átalakíthatod ilyen alakra: `h(x)=(x-1)(x-5)`
Ezt utána egyenlővé teszed 0-val:
`(x-1)(x-5)=0`
Egy szorzat értéke akkor 0, ha az egyik tényezője 0. Ebből így 2 megoldást kapsz:
`x-1=0`
`x=1`
vagy
`x-5=0`
`x=5`

Ha ábrázolni kell, akkor úgy a legegyértelműbb, ha teljes négyzetté alakítod.
`x^2-6x+5`
Megnézed, hogy a négyzetes tag `x^2`-es és `x`-es tagjai milyen négyzetből jönnek ki. Tudod, hogy az `x`-es tag az az általános képletben `2ab`. Legyen az `a^2=x^2`, így most `2ab=2bx=-6x`. Ebből tudod, hogy `b=-3`. Ezt beírod az `(a+b)^2`-be.
`(x-3)^2`
De ekkor, mivel eredetileg neked nem volt `b^2` tagot, ezt ki kell vonnod. `b^2=(-3)^2=9`. Ezzel felírhatod, hogy
`x^2-6x=(x-3)^2-9`
Ezt beírod az eredeti kifejezésbe
`x^2-6x+5`
`(x-3)^2-9+5`
`h(x)=(x-3)^2-4`
Ezt már könnyen tudod ábrázolni. Ha az `x^2`-es tagnak is lenne együtthatója (azaz nem csak `x^2` lenne, hanem mondjuk `2x^2`), akkor azt ki kéne emelned az egész kifejezésből és úgy elvégezned ezt.
0