Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8. osztály - Számsorozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
670
Kellene egy kis segítség, nem boldogulok a feladattal :(

Egy számsorozat bármely tagja (kivéve az elsőt) 1-gyel nagyobb a szomédai szorzatánál. Pótold a sorozat hiányzó elemeit! Írd le a számolás menetét is!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 8.osztály, számsorozat, sorozat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Tehát ha a₄-et vizsgáljuk, akkor a feladat szerint a₄=a₃*a₅+1, ebből tudjuk a₃ és a₄ értékét:

4*a₅+1=9, erre a₅=2 adódik.

Az összes többit is ugyanígy kell felírni, például a₂=a₁*a₃+1, és így tovább. Ha nem sikerül megoldani, segítek még.
1

-1/6 1/3 4 9 2 1/9

ugye a 4 és a 9 van megadva
4*x+1=9
4*x=8
x=2

következönél 9 és 2 van megadva
9*x+1=2
9*x=1
x= 1/9

visszafele megint 4 és 9 van megadva
9*x+1=4
9*x=3
x= 3/9= 1/3

megint visszafele 1/3 és 4 van megadva
4*x+1=1/3
4*x= -2/3
x= -2/12= -1/6
1

Köszönöm a segítséget! :)
0