Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
636
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem,nagyon hálás lennék ha valaki megoldaná ezeket nekem. Elore is koszonom!

1,Tűzzománccal díszített ,,csepp alakú" fülbevalót kétféle változatban gyárt egy kisvállalkozó.(képet csatoltam)
a,Hány százalékkal több lemezre van szükség a tömör változathoz,mint a másikhoz,amelynek csak a körcikk alakú része tömör?
b,1200 pár fülbevaló gyártásához legalább hány méter huzalra van szükség az első változathoz?(A tömör körcikk alakú részt két huzaldarab hozzáforrasztásával lehet felfüggeszteni)
Elore is koszonom a megoldasokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csepp alakú fülbe való területe:
r=sugár=1cm
a=60°
Jelöljük P-vel a piros pontott
A körív érintője merőleges a sugárra.
Ezért a két sugár 180°-60°=120° fokot zár be.
Ebből kiszámítható a körív központiszöge: 360°-120°=240°=b
Ezért a nem teljesen lemezzel készített fülbevalóhoz szükséges anyag:
(b×π×r^2)/360°=T"=
(240°×π×(1cm)^2)/360°=2.09cm^2
A teljeshez pedig..
T"+ctg(a/2)×r^2=T'=
2.09cm^2+ctg(60°/2)×(1cm)^2=
ctg(30°)=1.73
2.09cm^2+1.73×1cm^2=3.82cm^2
Hány százalékkal nagyobb?
Így kapjuk meg:
(T"/T'-1)×100℅=(2.09/3.82-1)×100℅=
=83℅ (kerekítve)
83℅ több anyag kell hozzá!

0

Egy fülbe valóhoz.
2×r×ctg(a/2)=2×(1cm)×1.73=3.5cm kell (kerekítve)
Így 1200hoz 4200cm ami 42méter!
Módosítva: 7 éve
0