Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
612
Hány g 18,25m/m%os sósav reagál 400g 15m/m%os NaOH oldattal ha a feleslegben levő HCl-ra nézve az oldat 2,281m/m%os? Milyen az oldat összetétele a keletkező sóra nézve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A reakció:
`NaOH+ HCl=NaCl+H_2O`

`400` gramm 15%-os `NaOH` oldatban van `400·(15)/(100)=60` gramm tiszta `NaOH`
Ez `(60)/(M_"NaOH")=(60)/(40)="1,5"` mol.

`m` gramm 18,25%-os `HCl` oldatban van `m·("18,25")/(100)="0,1825"m` gramm tiszta `HCl`
Ez `("0,1825"m)/("36,5")` mol.

1 mol `NaOH` 1 mol `HCl`-lel reagál, ezért a `HCl` felesleg ennyi:
`("0,1825"m)/("36,5")-"1,5"` mol
Ami ennyi gramm:
`( ("0,1825"m)/("36,5")-"1,5")*"36,5"="0,1825"m-"54,75"` gramm

Az összes oldat tömege `m+400` gramm, vagyis a `HCl` tömegszázaléka:
`"2,281"/(100)=("0,1825"m-"54,75")/(m+400)`

- Ebből fejezd ki az `m`-et
- Aztán, mivel tudod, hogy 1,5 mol `NaOH` reagált, ezért 1,5 mol `NaCl` keletkezett. Számold ki a tömegét, és hogy az hány tömegszázalék (az `m+400`-hoz képest).
Módosítva: 7 éve
0