Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erővel kapcsolatos feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
572
Helló!
Sok fejtörést okoz a mellékelt feladat és nem tudok rájönni, hogy kell megoldani. Arra gondoltam, hogy valahogy megfeleltethetném a két időt t1 et és t2 őt az összes eltelt idővel, de még úgy is rengeteg az ismeretlen akárhogy fejezem ki az egyes értékeket. Utólag átgondolva szerintem így nem is lehet megoldani...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
De, kijön az.
Jól indultál neki. Kell még az első szakaszban a gyorsulás(`a_1`), aztán a második szakaszban a lassulás (`a_2`, negatív) :
`t_1+t_2=5`
4 méterig gyorsul:
`1/2·a_1·t_1^2=4`
A végén a sebessége:
`v_1=a_1·t_1`
4 méterig lassul (kezdősebesség, negatív gyorsulás) :
`v_1·t_2+1/2*a_2*t_2^2=4`
és megáll:
`0=v_1+a_2*t_2`

Ebből az egyenletrendszerből kijön minden gyorsulás meg idő.

Az erőket utána már ki tudod számolni, ugye? Figyelni kell arra, hogy van lefelé `g` is!
1