Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hányféle útvonal van összesen?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
773
Egy téglatest alakú szoba egyik alsó sarkából el kellene jutni a szoba legtávolabbi csúcsába.
A használható útvonalak a következők: a testátló; egy lapátló és egy él; három él valamilyen sorrendben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Mi a kérdés?? :D
0

Valószínűleg az a kérdés, hogyha egyenesen a másik sarokba mentünk volna, akkor mekkora utat tettünk volna meg, magyarán a testátló hossza a kérdés.

Legyen a három él hossza a;b;c, ekkor az a;b téglalapon a lapátló hossza (l) Pitagorasz tétele szerint

a²+b²=l², vagyis
 a²+b² =l

Az l lapátló, a c él és a t testátló szintén egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol t az átfogó, tehát újabb Pitagorasz-tétellel:

l²+c²=t², l értékét tudjuk:
 a²+b² +c²=t², elvégezzük a négyzetre emelést:
a²+b²+c²=t², majd gyököt vonunk:
 a²+b²+c² =t, ez a testátló hossza, így ez a legrövidebb út eljutni a két sarok között.
1

Most látom csak, hogy az volt a kérdés, hogy hány útvonal van.

-ha csak a testátlót használjuk, akkor 1 lehetőség van
-ha egy élt és egy lapátlót, akkor első lépésben 3 élre vagy 3 lapátlóra léphetünk, ez összesen 6 lehetőség, a második lépés onnan már egyértelmű, tehát 6 lehetőség van.
-ha csak az éleket használhatjuk, akkor legyen a három él a;b;c, ekkor az a kérdés, hogy hányféleképpen írhatjuk egymás mellé a betűket; abc, acb, bac, bca, cab, cba, tehát 6 lehetőség van.
2