Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Golyós valószínűség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
Van 2 piros, 2 zöld, 2 fehér golyóm, mindegyikből 1 nagy és 1 kicsi. Kihúzok 2 golyót. Mekkora a valószínűsége, hogy
A, azonos színűek?
B, különböző méretűek?
C, minden jellemzőjük különböző?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Minden esetben az összes eset: 6*5=30.

A, Elsőnek mindegy, hogy milyet húzol, így az 6-féle lehet, mellé már csak egyfélét húzhatsz, tehát a kedevező eset: 6*1=6, tehát a valószínűség: 6/30=1/5=0,2=20%.
B, Ugyancsak 6-félét húzhatsz elsőnek, másodikra csak 3-félét (mert ha nagyot, akkor mellé kicsit, és fordítva), tehát 6*3=18 a kedvező eset, így a valószínűség: 18/30=3/5=0,6=60%.
C, Itt is 6-féle lehet az első húzás, a második csak 2-féle, tehát 6*2=12-féle a húzás, így a valószínűség: 12/30=2/5=0,4=40%.
0