Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek abszolútérték-függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
782
Valaki segítene ezt leírni lépésenkét és, hogy, hogy kell ábrázolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, függvény, abszolútérték
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez lenne a feladat
0

Először ábrázold a ||-en belüli függvényt, ehhez az x² alapfüggvényt
-a belső -1 miatt 1-gyel jobbra tolod
-a 2-es szorzó miatt függőlegesen 2-szeresére nyújtod
-a 2-es szorzó negatív előjele miatt "fejre állítod", vagyis tükrözöd az x-tengelyre
-a végén lévő +2 miatt feltolod 2-vel.

Ha ez megvan, akkor nézzük, hogy az ||mit is csinál; azt tudjuk, hogy a pozitív számokat békén hagyja (például |5|=5), a negatív számoknak az ellentettjét adja (például |-5|=-(-5)=5), emiatt azt a részt, ahol a függvényérték pozitaív (amik az x-tengely felett vannak), azokat békén hagyod), amik pedig a negatív részben vannak (az x-tengely alatt), azokat tükrözöd.

Végeredménynek ezt kell kapnod:

https://www.wolframalpha.com/input/?i=abs(-2(x-1)%5E2%2B2)+from+-5+to+7

(A függvény -5-től 7-ig lett ábrázolva az x-tengelyen.)
0