Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős!!

4464
Legfeljebb hány egyenest határoz meg a síkon 8 különböző pont?
A megoldás megvan (28), de nem tudom, hogy hogyan kell kiszámolnom :/
Jelenleg 2 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
A lehető legtöbb egyenest úgy határoznak meg pontok, hogy nincs olyan 3 pont, amelyik egy egyenesre esne. Ekkor minden 2 pont különböző egyenest határoz meg. Innentől az a kérdés, hogy hány félén tudunk kiválasztani 8 pontból kettőt. Erre a kérdésre van kitalálva az "alatt" művelet, tehát a válasz (kiejtve 8 alatt a 2) `((8),(2))=(8!)/(2!*6!)=(8*7)/2=4*7=28`
1

Másik megközelítés;
első körben két dolgot kell tudnunk;
-pontosan két, különböző pont egyértelműen meghatároz egy egyenest
-a maximumot úgy érhetjük el, hogy 2 pont egyenesére több pont nem esik.
Ha ez meegvan, akkor a következő módon számolhatunk;
Válassunk ki egy pontot. Ezen kívül van 7 másik, ez azt jelenti, hogy ezen az egyenesen 7 pont fog futni, ezeket húzzuk be. Válasszunk ki egy másikat; ehhez a ponthoz már csak 6 újabbat tudunk behúzni (mivel amelyikkel már össze volt kötve, azzal nem határoz meg újabb egyenest), ezeket is húzzuk be. A harmadik ponton keresztül már csak 5-féle egyenes hútható be (mivel 2 már átment rajta, és rajta kívül még 5 pont van). És így tovább; még 4, aztán 3, aztán 2, végül 1 egyenest tudunk behúzni.
Tehát 7+6+5+4+3+2+1=28 darab egyenest tudtunk behúzni.
1

Harmadik megközelítés; most csak azt vizsgáljuk, hogy a pontokon keresztül hány egyenes húzható összesen. Kiválasztunk egy pontot, ezzen nyilván 7 darab egyenes húzható. Kiválasztunk egy másikat, itt ugyanaz igaz lesz, mint az első pont esetén. tehát azon keresztül is 7 egyenes húzható. A harmadik pont esetén szintén igaz lesz ugyanez. Meg az összes többi pontnál is. Ez azt jelenti, hogy 7+7+7+7+7+7+7+7=56 egyenest tudunk a csúcsokon keresztül megszámolni.
Igen ám, de mindegyik egyenes kétszer lett megszámolva, mindkét pontján keresztül, emiatt a fenti összeget osztanunk kell 2-vel, így valójában csak 56/2=28 darab egyenes létezik.
1

Negyedik megközelítés;
Azt mondtuk, hogy az probléma, hogy ha három pont ugyanarra az egyenere esik. Keresni kellene egy olyan elrendezést, amikor ez nem valósul meg. Szerencsére ilyet könnyen találhatunk;rajzoljunk egy szabályos nyolcszöget. Itt már azt is el tudjuk mondani, hogy az egyenesek vagy a nyolccszög oldalai mentén haladnak, vagy az átlói mentén. Eszerint lehet csoportosítani az egyeneseket:
-az oldalak mentén: nyilván ebből 8 van, mivel a nyolcsszögnek 8 oldala van.
-az átlók mentén: elvileg tanultatok valami olyasmit, hogy az n oldalú sokszögnek `n*(n-3)/2` darab átlója van, eszerint `8*(8-3)/2 = 20` átlója van. Ha ezt a képletet esetleg nem ismernénk, akkor érdemes megjegyezni, hogy az átlók ugyanazon analógia mentén összeszámolhatóak, mint amit a harmadik megközelítésben írtam (annyi különbséggel, hogy egy pontból nem 7, hanem 5 átló húzható, mivel önmagába és az oldalszomszédjába nem fut átló), de a második megközelítés szerint is szépen le lehet számolni.
Akárhogy is, 8+20=28 szakaszt, így azokra illeszthető 28 egyenest számoltunk össze.
1