Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia. PH-s példa, V1-V2 térfogat.

Főoldal » Középiskola » Kémia
1069
V1 térfogatú, 14-es PH-jú NAOH-oldathoz V2 térfogatú, 1,185g/cm3 sűrűségű, 37m/m%-os tömény sósavat öntünk és az oldatot desztillált vízzel 200cm3-re hígítjuk. Ekkor az oldatban 2-es PH-t mérünk. Ha ehhez az oldathoz az előzővel megegyező, V2 térfogatú és összetételű tömény sósavat öntünk, majd az oldatot 500cm3-re egészítjük ki desztillált vízzel, 1,55-ös PH-jú oldatot kapunk.
Mekkora térfogatú NAOH-oldatból, illetve tömény sósavból indulunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
V1 = 10cm3

V2 = 1cm3
0

14-es pH `10^(-(14-14))=10^0=1"mol"/"dm"^3` `OH^-` ionkoncentrációt jelent.
Ez `10^(-3)"mol"/"cm"^3`
Ha `V_1\ "cm"^3` van belőle, az `V_1·10^(-3)` mol `OH^-` ion.

A `V_2\ cm^3` térfogatú sósavban van `m_1` tömegű `HCl` és `m_2` tömegű `H_2O`.
37 tömeg% azt jelenti, hogy
`m_1/(m_1+m_2)="0,37"`
A sűrűség pedig:
`(m_1+m_2)/V_2="1,185" "g"/"cm"^3`
Ebből a kettőből az jön ki, hogy
`m_1+m_2="1,185"·V_2`
ezt az elsőbe beírjuk:
`m_1="0,37"·"1,185"·V_2="0,438"·V_2`

A molekulatömeg `M_"HCl"="36,5" "g"/"mol"`
vagyis `m_1` ennyi mol: `m_1/M_"HCl"=("0,438"·V_2)/"36,5"="0,012"·V_2`
Az ugyanannyi `H^+` iont jelent.

Ezeket összeöntjük, részben semlegesítik egymást, marad ennyi mol `H^+` ion (hisz a 2-es pH savas kémhatást jelent):
`"0,012"·V_2-10^(-3)·V_1`
ami a pH szerint `10^(-2) "mol"/"dm"^3`. A térfogat 200 cm³ lett, ami 1/5 dm³:
`("0,012"·V_2-10^(-3)·V_1)/(1//5)=10^(-2)`
`12·V_2-V_1=1/5·10^(3-2)=2`
Ez az egyik egyenlet.

Aztán ugyanannyi sósavot adunk még hozzá. Az `"0,012"·V_2` mol `H^+` iont jelent pluszban. A térfogat 500 cm³ vagyis fél dm³ lesz. Az 1,55-ös pH `10^(-"1,55") "mol"/"dm"^3` ionkoncentrációt jelent:
`(2·"0,012"·V_2-10^(-3)·V_1)/(1//2)=10^(-"1,55")`
`24·V_2-V_1=1/2·10^(3-"1,55")="14,09"`
Ez a második egyenlet.

Megint a másodikból kivonjuk az elsőt:
`12·V_2="12,09"`
`V_2≈1\ "cm"^3`
stb.
1