Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH-s példa. Térfogat és tömeg meghatározása.

Főoldal » Középiskola » Kémia
819
1-es PH-jú sósavban feloldunk bizonyos tömegű NAOH-t, majd az oldatot 100cm3-re töltjük fel. Ekkor az oldat PH-ja 12,30 lesz.
Ha ebben az oldatban az előzővel azonos tömegű NAOH-t oldunk fel és az oldatot 500cm3-re hígítjuk, akkor az oldat PH-ja 12 lesz.
Mekkora térfogatú 1-es PH-jú sósavból és mekkora tömegű NAOH-ból indultunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
10cm3 1-es PH-jú sósav
0,12g NAOH
0

Legyen `V` cm³ `HCl` és `m` gramm `NaOH`.
`M_"NaOH"=40 g/"mol"`
vagyis `m` grammban van `m/(40)` mol `NaOH`, ami ugyanannyi mol `OH^-` iont jelent.

1-es pH azt jelenti, hogy a `H^+` ionok koncentráció `10^(-1) "mol"/(dm^3)`
1 cm³-ben van ennek az ezredrésze, vagyis `10^(-4)\ "mol"` ion.
`V`-ben pedig `V·10^(-4)\ "mol"`
Ezt a `NaOH` semlegesíti, sőt, megfordítja (hisz 12,7 nagyobb 7-nél). Ennyi mol `OH^-` ion lesz a végén:
`m/(40)-V·10^(-4)`
Ezt feltöltöttük 100 cm³-re, ami 0,1 dm³, ezért a koncentrációja mol/dm³-ben ennyi lett:
`[OH^-]=(m/(40)-V·10^(-4))/"0,1" "mol"/(dm^3)`
Ennek a pH-ja 12,3, vagyis a pOH=14-12,3=1,7, az `OH^-` koncentráció `10^(-"1,7")` mol/dm³:
`(m/(40)-V·10^(-4))/"0,1"=10^(-"1,7")`

Beleteszünk még `m/(40)` mol `OH^-` iont és felhígítjuk fél dm³-re, megváltozik a koncentrációja. A pH-ból kiszámolva `10^(-(14-12)) "mol"/(dm^3)`:
`(2m/(40)-V·10^(-4))/"0,5" =10^(-2)`

Ebből a két egyenletből kell a két ismeretlent kiszámolni.

`m/(40)-V·10^(-4) = "0,1"·10^(-"1,7")=0.002`
`2m/(40)-V·10^(-4) ="0,5"·10^(-2)="0,005"`
---
kivonjuk a másodikból az elsőt:
`m/(40) ="0,003"`
`m="0,12"\ g`
stb.
0