Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Levegő Hcl-tartalma, PH-s példa

Főoldal » Középiskola » Kémia
1370
100cm3 12-es PH-jú NAOH-oldaton 1dm3, standardállapotú HCL-t tartalmazó levegőt vezetünk át, miközben az oldat PH-ja 3-ra csökken. Hány V/V% hidrogén-kloridot tartalmazott a levegő? (A gáz oldódása során bekövetkező térfogatváltozást elhanyagolhatjuk.)

Megoldás: 2,7 V/V%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Nah ez megfogott.
0

NaOH + HCl = NaCl + `H_2O`

pH = 12, pOH=2, `C_(NaOH)` = 0.01 `(mol)/(dm^3)`

100 `cm^3` oldatban van 0.001 mol NaOH

Kezdetben volt 0.001 mol NaOH és x mol HCl

A NaOH a kevesebb, mert savas lesz az oldat (pH=3)

Elreagál 0.001 mol NaOH és 0.001 mol HCl

A végső állapotban lesz 0 mol NaOH és x-0.001 mol HCl

100 `cm^3` oldatban lesz x-0.001 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban lesz 10x-0.01 mol HCl, ugyanennyi mol `H^+`

A pH=3 lesz, `[H^+]`= `10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

10x-0.01 = `10^(-3)`

x= `0.0011`, ennyi mol HCl van a levegőben, ami 1 `dm^3` térfogatú, ami `1/24.5`= `4.08*10^(-2)` mol

`4.08*10^(-2)` mol levegőben van `0.0011` mol HCl

100 mol levegőben van `100/(4.08*10^(-2))*0.0011` = 2.7 mol HCl

A levegő 2.7 mol% (ami ugyanaz, mint a térfogat%) HCl-ot tartalmazott.
1