Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika abszolút függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
856
Sziasztok! Hogyan kellene megoldanom a következő abszolút függvényeket?
A: 2|x|+|x-3|
B: ||x+3|-|x-2||
C: |x-4|+|x-1|+|x-3|
A magyarázatot és a megoldás előre is köszönöm!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, matekmatika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Bontsd fel az abszolutertekeket a definicio szerint:
|x|={ x, ha x>=0 es -x ha x<0
|x-3|={ x-3, ha x-3>=0 (x>=3) es -x+3, ha x-3<0 (x<3)
Ezutan rajzolsz egy szamegyenest es felrajzolod amit eddig megkaptal es kijon:
Ha x<0:
2*(-x)+(-x+3)=-2x-x+3=-3x+3
Ha 0<=x<3:
2*x+(-x+3)=2x-x+3=x+3
Ha 3<=x:
2*x+(x-3)=2x+x-3=3x-3

Tehat amiket megkaptal intervallumokat es a hozzarendelesi szabalyokat, azokat kell abrazolnod, ugyanigy a tobbiben is.
1