Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonkagúla

397
Ha van egy virágcserepem, annak tudom az alaplap élét, és fedlap élét valamint a magasságát.
a felsőlap éle 10cm, alsóéle pedig 4cm, a magassága 8 cm. Ha csak 3/4-ig van töltve akkor ugye a felső él megváltozik, a felső élhosszát hogy számolom ki? Nyilván a magasságot beszorzom 3/4-el és megkapom a 6-ot.
A felsőél hosszát úgy kell, h (10-4)*3/4 és ezt hozzáadom az alsóél hosszához és akkor 8.5 lesz vagy micsoda?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Gyakorlatilag igen.
Érdekel mélyebben is, hogy miért így jön ki?
1

Vegyük a testnek az alaplapokra merőleges fősíkmetszetét (mintha képzeletben egy késsel félbevágnád a testet, és ami a vágással keletkezik, az a fősíkmetszet), ekkor egy húrtrapézt kapunk (mellékletben láthatod az ábrát); ennek alsó alaja 4 cm, felső alapja 10 cm, magassága 8 cm.
Most húzzunk be egy, az alapokkal párhozamos szakaszt, ami az alsó alaptól 6 cm távolságra van, és a belső magasságokat (2. ábra). Vegyük észre, hogy "két oldalt" keletkezet két-két derékszögű háromszög, egymásba tolva. Itt gyakorlatilag egy szögszár van elmetsze két párhuzamos szakasszal, tehát felírható a párhzamos szelők tétele; a hosszabbik szelőszakasz (10-4)/2=3 cm (csak úgy, ahogyan te gondolkodtál), így az ábrán kiolvasható adatok alapján, ha a rövidebbik szelőszakasz hossza x:
`6/x = 8/3`, ennek megoldása x=2,25, tehát a rövidebbik szelőszakasz ilyen hosszú. A másik oldalon szintén ez játszódik le.
Most jön az a része, amit te mondtál; ezeket a hosszokat hozzáadjuk a párhuzamos szakasz középső részéhez, ami 4 cm hosszú, így jön ki a 8,5 cm.
A te számítási módod attól más, hogy te nem külön-külön számoltad ki a kis piros szakaszok hosszát, hanem te fogtad ezt a két, egymásba ágyazott derékszöget, és összetoltad. Itt sajnos nem tudjuk használni a párhuzamos szelők tételét az egész háromszögre (mivel a szárszakaszok hossza ismeretlen), ellenben észrevesszük, hogy a két egymásba ágyazott egyenlő szárú háromszög hasonló (ezt viszont a tételre való hivatkozással megtehetjük), és a hasonlóság arányát is meg tudjuk határozni azok magasságaiból; λ=kicsi/nagy=3/4, így a piros szakasz hosszát úgy kapjuk, hogy a "fenti" oldalt megszorozzuk 3/4-del. Pont azt, amit te is csináltál.
Ha valami nem egyértelmű, kérdezz bátran!
1