Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.

Főoldal » Középiskola » Fizika
515
A 349,353 és 357. feladatokat kellene megoldani. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
349.
m=5kg
F=30N (húzó erő)
μ=0.4
a=?
F" (a súrlódási erő)
F"=m×g×μ=5kg×(10m/s^2)×0.4=20N
(F-F")/m=a
(30N-20N)/5kg=2m/s^2=a
353.
V*=6m/s
μ=0.2
F=30N
m=6kg
a=?
V(2s)=? (Sebesség a 2s )
s(2s) (Megtett út)
F"=m×g×μ=6kg×{10m/s^2}×0.2=12N
(F-F")/m=a={30N-12N}/6kg=3m/s^2
V(t)=V*+a×t=6m/s+(3m/s^2)×2s=12m/s
Tehát 2s múlva 12m/s a pil. sebessége
S(t)=V*×t+0.5×a×t^2=
(6m/s)×2s+0.5×(3m/s^2)×(2s)^2=18m
357.
a=1m/s^2
μ=0.2
Ha elszúszik akkor a "húzó erő" (F)
nagyobb mint a surlódási erő.(F")
F=a×m. és F"=m×g×μ
Számoljuk ki hogy mekkora legyen a gyorsulás max nagyságát amitől még nem csúszik el a láda!

F=F" (a' a max gyorsulás)
m×a'=m×g×μ /:m
a'=g×μ=(10m/s^2)×0.2=2m/s^2
Mivel a kocsi gyorsulása kisebb mint 2m/s^2 ezért nem fog elcsúszni.

Módosítva: 7 éve
0