Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
526
281
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
281

A végső oldatban pH=11.12; pOH = 14-11.12= 2.88

`[OH^-]` = `10^(-2.88)` = `1.32*10^(-3)` = `[NH_4^+]`

`K_d` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `(1.32*10^(-3))^2/(C_(NH_3)-1.32*10^(-3))` = `1.79*10^(-5)`

`c_(NH_3)` = `9.87*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

Ez a hígítás előtt 9.87 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van 9.87 mol `NH_3`

m = `rho*V` = `0.93*1000` = 930 g oldatban van `9.87*17`= 167.72 g `NH_3`, a többi 930-167.72=762.28 g víz

1 kg vízben `1000/762.28*9.87` = 12.95 mol `NH_3`

Az oldat molalitása 12.95 `(mol)/(kg)`.

Disszociációfok:

`alpha` = `(1.32*10^(-3))/(9.87*10^(-2))` = 0.013

A bomlatlan `NH_3` koncentrációja:

`c_(NH_3) - [H^+]` = `9.87*10^(-2)`- `1.32*10^(-3)` = `9.74*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`
0