Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
553
280
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HIO_4` = `H^+` + `IO_4^-`

`c_(HIO_4)` = 0.075 `(mol)/(dm^3)`

`[H^+]`= `10^(-1.5)` = `3.16*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)` = `[IO_4^-]`

`K_d` = `([H^+]*[IO_4^-])/([HIO_4])` = `(3.16*10^(-2))^2/(0.075-3.16*10^(-2))` = `2.31*10^(-2)`

A disszociációs állandó értéke `K_d` = `2.31*10^(-2)`


A végső oldatunkban `[H^+]`= `10^(-2.5)` = `3.16*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)` = `[IO_4^-]`

`K_d` = `([H^+]*[IO_4^-])/([HIO_4])` = `(3.16*10^(-3)^2)/(c_(perjódsav)-3.16*10^(-3)` = `2.31*10^(-2)`

`c_(perjódsav)` = `3.59*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

A hígítás mértéke: `0.075/(3.59*10^(-3))` = 21

Az oldatot 21-szeresére hígítottuk.

A disszociációfok a kiindulási oldatban:

`alpha_1` = `(3.16*10^(-2))/0.075`= 0.422

A disszociációfok a végső oldatban:

`alpha_2` = `(3.16*10^(-2))/(3.59*10^(-3))` = 0.88

`(alpha_2)/(alpha_1)` = `0.88/0.422` = 2.08

A disszociációfok a 2.08-szorosára nőtt.
0