Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
573
279
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`CH_3COOH` = `H^+` + `CH_3COO^-`


100 mol oldatban van van 17.8 mol ecetsav és 100-17.8= 82.2 mol víz

Ez grammban

`17.8*60`= 1068 g ecetsav és `82.2*18`= 1479.6 g víz

Az oldat összesen 1068+1479.6= 2457.6 g

A térfogata: V=`m/rho`=`2457.6/1.05` = 2426.3 `cm^3`

2426.3 `cm^3` oldatban van 17.8 mol ecetsav

1 `dm^3` oldatban van `1000/2426.3*17.8` = 7.34 mol ecetsav

A kiindulási oldatunk 7.34 `(mol)/(dm^3)`-es.

Nézzük a keletkező oldatot. `K_d` = `([H^+]*[CH_3COO^-])/([CH_3COOH])`

pH = 3.7; `[H^+]` = `10^(-3.7)` = `2*10^(-4)` = `[CH_3COO^-]`

`K_d` = `1.8*10^(-5)` = `(2*10^(-4))^2/(C_(ecetsav)-2*10^(-4))`

`c_(ecetsav)` = `2.4*10^(-3)`

A végső oldatunk `2.4*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`-es.

A hígítás mértéke: `7.34/(2.4*10^(-3))` = 3150

Az oldatot 3150-szeresére kell hígítani.

Disszociációfok:

`alpha` = disszociált anyag / kiindulási anyag = `(2*10^(-4))/(2.4*10^(-3))` = 0.083

Bomlatlan ecetsav:

x = `c_(ecetsav)` - `[H^+]` = `2.4*10^(-3)` - `2*10^(-4)` = 2.2*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`
0