Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dobokocka

Főoldal » Középiskola » Matematika
519
Valaki megtudná oldani az osszeset?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Minden gurítással 6 számot kaphatsz, ez összesen egy négyjegyű szám esetében `6*6*6*6=1296` lehetőséget jelent.

b)
kezdjük azzal, hogy mi van, ha nem dobsz ötöst. Ennek a valószínűsége `5/6*5/6*5/6*5/6=625/1296`, mert az összes kockával akármi mást dobhatsz, csak egy számot nem. Ez alapján annak az esélye, hogy dobsz ötöst, az `1-625/1296=671/1296`

c)
A két hármasnak, amit dobsz, csak néhány elrendezése lehet:
33xx
3x3x
3xx3
x33x
x3x3
xx33
Annak az esélye, hogy 3-at dobsz, az `1/6`, annak az esélye, hogy x helyére nem dobsz 3-at, az `5/6`. Ez alapján az esélyek:
`1/6*1/6*5/6*5/6*6=25/216`
(a végén *6, mert 6 különböző elrendezésben vannak ugyanezek az esélyek. Egyébként össze kéne adni minden egyes elrendezés esélyeit, de ha 6-szor összeadod ugyanazt a számot, akkor csak meg kell szoroznod a számot 6-tal)

c)
Ahhoz, hogy egy szám osztható legyen 4-gyel, az utolsó két számjegyéből álló számnak kell 4-gyel oszthatónak lennie. Ez maximum 6-os számjegyek esetében csak pár lehetőségben fordul elő. Ezek a 12,16,24,32,36,44,52,56. Ez 8 opció a 6*6=36 végződés közül, tehát a néggyel oszthatóság valószínűsége `8/36=2/9` (az első két számjegy nem számít, ezért csak 1-gyel kéne szorozni)
0