Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen a keletkező gázelegy térfogata és V%-os összetétele?

Főoldal » Középiskola » Kémia
965
10,0 dm3 normálállapotú levegőben 0,50 g szenet égetünk el. Milyen a keletkező gázelegy térfogata normál körülmények között, és milyen a V%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A szén égésének egyenlete:

C+O2=CO2

Látható, hogy egy mol oxigén elfogyása ugyanyannyi, egy mol C2 gáz keletkezésével jár, így tulajdonképpen bármennyi oxigén is fogy el, a levegő anyagmennyisége nem változik, ezáltal térfogata sem. Tehát az égés után is 10 dm3 lesz a térfogata.
0,5g szén (M=12 g/mol) 0,5/12=0,04167 molnyi, így ennyi szén-dioxid is fog keletkezni. Normál állapotban a moláris térfogat 22,41 dm3, így ennyi CO2 0,04167×22,41=0,933 dm3 térfogatú.

Ezáltal az elegyben a CO2 térf. százaléka 0,933/10×100=9,33%.
Az oxigéné 21% volt, de egy része átalakult CO2-vé. Mivel az össztérfogat nem változott és egy mol CO2 keletkezésekor pont egy mol oxigén is fogy, elkövethetjük azt a cselt, hogy a a maradék oxigén %-hoz egyszerűen ebből kivonjuk a keletkezett CO2-jét: 21-9,33=11,66%, tehát a kapott elegyben ennyi oxigén maradt. A nitrogén térf. százaléka pedig nem változott, hiszen nem történt vele semmi, 78%, az egyéb gázoké pedig szintén 1% maradt.
2