Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Írd fel az ABC háromszögben az A-ból kiinduló oldalfelező egyenletet?

Főoldal » Középiskola » Matematika
683
Adottak A(5,2) B(2,3) C(2,-5) pontok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, oldalfelezo
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A(5,2) B(2,3) C(2,-5)
Először a BC oldat felező pontját kell meg találnunk:
Az egyenlet:
P1P2 szakasz felező pontja:

Ha P1={a,b} és P_2={c,d}
Akkor a felező pont koordinátái:
{a-c,b-d}×0.5+(c,d)
Ugyanígy a feladatnál:
BC szakasz felező pontja:
(Jelöljük D-vel)
B=(2,3). C=(2,-5)
D=(2-2,3-(-5))×0.5+(2,-5)=
{0,8}×0.5+(2,-5)={0,4}+(2,-5)={2,-1}
Az AD ponton átmenő egyenlet:
A={w,e} D={r,i}
m=(w-i)/(r-i) ha w<r
F(X)=(x-w)×m+e={x-r)×m+i
A=(5,2). D=(2,-1)
m=(5-2)/(2-(-1))=1
F(x)=(x-5)×1+2
A képen láthatod a megoldást!


Módosítva: 7 éve
1