Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik tartalmaz több atomot egy 4 cm átmérőjű vasgolyó vagy egy aranylemez, melynek méretei: a = 8 mm, b = 5 cm, c = 4,5 cm. Az arany sűrűsége 19,3 g/cm3 , a vas sűrűsége 7,8 g/cm3 .

Főoldal » Általános iskola » Kémia
599
Melyik tartalmaz több atomot egy 4 cm átmérőjű vasgolyó vagy egy aranylemez, melynek méretei:
a = 8 mm, b = 5 cm, c = 4,5 cm. Az arany sűrűsége 19,3 g/cm3
, a vas sűrűsége 7,8 g/cm3
.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A vasgolyó térfogata:

`V_(vas)` = `(d^3*pi)/6` = `(4^3*3.14)/6` = 33.49 `cm^3`

A golyó tömege: `m_(vas)` = `rho_(vas)*V_(vas)` = `7.8*33.49` = 261.48 g

Ez `261.48/55.85` = 4.68 mol vas

Az arany térfogata:

`V_(arany)` = `a*b*c` = `0.8*5*4.5` = 18 `cm^3`

A lemez tömege: `m_(arany)` = `rho_(arany)*V_(arany)` = `18*19.3` = 347.4 g

Ez pedig `347.4/196.97`= 1.76 mol

A vas több mol, több atomot tartalmaz.
1