Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki pls megoldja már fél órája próbálom de sehogy sikerült megoldanom?

Főoldal » Középiskola » Matematika
608
Ha x1 és x2 gyökei az x^2-mx+5=0 egyenletnek, határozd meg az m valós számot az 1/x1+1/x2=3 feltételből.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, valós szám
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gyökök és együtthatók közötti összefüggés:

`x_1` + `x_2` = `-b/a`

`x_1*x_2` = `c/a`

`1/(x_1)` + `1/(x_2)` = `(x_1+x_2)/(x_1*x_2)`= `(-b/a)/(c/a)` =`-b/c` = `-m/-5` = 3

m = 15

Ellenőrzés!
1