Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1686
Reklámcélokra tömör fémből készült disztárgyakat gyártanak.Ha olyan négyzet alapú szabályos gúla alakúakat öntenek, ahol a gúla alapéle is, magassága is 5 cm, akkor 100 darabra elég a nyersanyag.
1.Mekkora a nyersanyag térfogata?
2.Mennyibe kerülne a 100 gúla befestése, ha 1 m² felület festési költsége 1200FT?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. A gúla térfogata:

V=`(a^2*m)/3` = `(5^2*5)/3` = 41.67 `cm^3`

100 db gúla térfogata `100*41.67` = 4167 `cm^3` = 4.167 `dm^3`

2.

A gúla oldallapjai egyenlő szárú háromszögek, a háromszög alapja 5 cm, a háromszög magassága olyan derékszögű háromszög átfogója, melynek az egyik befogója az alap fele, a másik a gúla magassága:

`m_a` = `root()((a/2)^2+m^2)` = `root()(2.5^2+5^2)` = 5.59 cm

A gúla felszíne:

A = `a^2` + `4*(a*m_a)/2` = `5^2` + `(4*5*5.59)/2` = 25 + 55.9 =80.9 `cm^2`

100 db gúla felszíne 8090 `cm^2` = 0.809 `m^2`

1 `m^2` festése 1200 Ft

0,809 `m^2` festése `0.809*1200` = 971 Ft-ba kerül a festés.
0