Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kèrlek segitsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2311
Nem ertem es holnap dogat irunk segitene valaki ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Sanyi=X, Sári=Y
X+Y=18 (Sanyi és Sári együtt 18 évesek)
Y+8=X (Sári 8 év múlva annyi idős lesz, mint Sanyi most)

Y+8+Y=18
2*Y=10
Y=5 (Sári most 5 éves)
X+Y=18
X+5=18
X=13 (Sanyi most 13 éves )
Sári a fiatalabb, 8 év a korkülönbség köztük
0

Most: Sári: x Sanyi: 18-x
8 év múlva: Sári: x+8 Sanyi: 18-x+8=36-x
Az egyenlet: 18-x=x+8 /+x (mert Sári 8 év múlva annyi idős lesz, mint most Sanyi)
18=2x+8 /-8
10=2x /:2
5=x
Behelyettesítek: Sári most 5 éves, Sanyi 18-5=13 éves. Sanyi az idősebb és 13-5=8 év korkülönbség van köztük.
Módosítva: 9 éve
1