Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletre visszavezethető szélsó érték

Főoldal » Középiskola » Matematika
801
A feladat maga így szól: Egy derékszögű háromszög befogóinak összege 18cm. Mikor lesz a háromszög területe maximális. Az egyenletet odáig feltudom írni, hogy T=[(18-y)(y)]/2 (a x+y=18 ból kifejeztem az x-et de itt elakadtam és holnap dolgozat és ezt a típusú feladatot nem annyira értem)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Másodfokú kifejezés szélsőértékét mindig úgy kapjuk meg, hogy átírjuk

`a*(x-u)²+v`

alakba, ahol `a` előjele mutatja, hogy minimumról (`a>0` esetén) vagy maximumról (`a<0`) van szó, `u` mutatja meg a szélsőérték helyét (az `x=u` helyen), `v` pedig az értéket.

Esetünkben először bontsuk fel a zárójelet:

`(18*y-y²)/2`

Emeljünk ki `-1/2`-et:

`-1/2*(y²-18y)`

Teljes négyzetté alakítjuk a zárójeles részt:

`-1/2*((y-9)²-81)`

Végül bontsuk ki a külső zárójelet:

`-1/2*(y-9)²+40,5`

Ez már a fenti alakú kifejezés, tehát szépen kiolvasható belőle minden;
a -1/2 miatt a függvénynek maximuma lesz
a maximum helye x=9 esetén lesz
értéke pedig 40,5

Tehát akkor lesz a háromszögnek a legnagyobb a területe, hogyha a két befogó egyenlő hosszú.
0

A szélsőérték máshogyan is meghatározható, ha ismerjük a másodfokú függvény viselkedését; első körben jönnünk arra rá, hogy a `-1/2y²+9y` függvény képe egy parabola a derékszögű koordináta-rendszerben, amiről tudjuk, hogy tengelyesen szimmetrikus, és a szimmetriatengely a szélsőérték pontján megy át. Ezt kihasználva, számítsuk ki a függvény zérushelyeit, tehát oldjuk meg a `-1/2y²+9y=0` egyenletet. Most könnyű dolgunk van, mert elég csak kiemelni y-t:

`y*(-1/2y+9)=0`

Ennek az egyenletnek ránézésre `y=0` és `y=18` a megoldásai. Mivel ezek szimmetrikusan helyezkednek el, már csak azt kell kideríteni, hogy mihez képest. Erre a válasz az, hogy az `y=9`-hez, és itt lesz a függvény maximumhelye (a maximumot megint onnan lehet tudni, hogy negatív az előjele az y² együtthatójának). A maximumértéket innentől úgy kapjuk, hogy a függvénybe beírjuk a 9-es értéket, és végigszámoljuk.
0