Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg az x pozitív valós számot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
704
Tudva, hogy x, 6 és x-5 mértani haladványban vannak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika,Mértani haladvány
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mértani sorozat, akkor a szomszédos tagok hányadosa egyenlő:

`x/6` = `6/(x-5)`

x(x-5) = 36

`x^2`-5x-36 = 0

`x_1` = -4

`x_2` = 9

Ellenőrzés!

EDIT: Ha pozitív kell, akkor a -4 nem kell. :)
Módosítva: 7 éve
1