Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia egyenlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
761
SO2+O2=SO3
a) 5 mol SO2-ból hány mol SO3 keletkezik? Mennyi a SO2 térfogata? (t=25⁰C)
b) Fe+Cl2 =FeCl3
1120 g vas hány g klórral reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `SO_2` + `O_2` = 2 `SO_3`

a, 5 mol `SO_2`-ból 5 mol `SO_3` keletkezik, ami `5*80`=400 g

5 mol `SO_2` térfogata standard körülmények között `5*24.5` = 122.5 `dm^3`

b,

2 `Fe` + 3 `Cl_2` = 2 `FeCl_3`

2 mol vas 3 mol klórral reagál

2*56=112 g vas 3*71=213 g klórral reagál

1120 g vas reagál `1120/112*213` = 2130 g klórral.
0