Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segits!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
612
hatarozd meg az x-et es y-t ha tudod, hogy egyenesen aranyosak 5-tel es 7-tel, és 2x-y=30
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
I. `x/y` = `5/7`

II. 2x-y = 30

Az elsőből fejezzük ki x-et.

I. x= `5/7*y`

Ezt helyettesítsük be a másodikba:

II. `(2*5/7*y)`-y = 30

`10/7`y-y = `3/7`y = 30 /:`3/7`

y=70

Helyettesítsük vissza y-t bármelyik egyenletbe.

II. 2x-70 = 30 /+70; :2

x= 50

A megoldás: x= 50 és y=70
0

Az egyenlő együtthatók módszerével egyszerűbb.
-1