Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsd ki a számtani haladvány első három tagjának összegét?

Főoldal » Középiskola » Matematika
587
Ha az első és a második tag összege 19,a harmadik és első tag különbsége 12.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani haladvány
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatokat jellemzően úgy oldjuk meg, hogy mindegyik tagot kifejezzük `a₁` és `d` függvényében az `a`n=`a₁+(n-1)*d` képlet segítségével. Esetünkben:
`a₂=a₁+d`
`a₃=a₁+2d`
Tehát ha felírjuk a szövegből kinyerhető két egyenletet:

`a₁+a₂=19`
`a₃-a₁=12`, és ebben lecseréljük a második és a harmadik tagot a fenti összefüggésekre, akkor:

`a₁+(a₁+d)=19`
`(a₁+2d)-a₁=12`

Ezzel láthatjuk, hogy egy kétismeretlenes lineáris egyenletrendszerre jutottunk, amit már meg lehet oldani.
1