Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számításokban a "levegő" milyen vegyjel(ek)-re utal?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1051
Van egy feladat: Mekkora tömegű szén égethető el 1,000 dm3 standardállapotú levegőben? És az érdekelne, hogy a levegőt ilyenkor mily módon kell számolni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A levegő 21% oxigént tartalmaz. A szén pedig ezzel tud csak elreagálni. Így az 1000 dm3 levegő tulajdonképp csak 1000×0,21=210dm3 oxigénnek felel meg. Mivel standard kürülmények között vagyunk, egy mol gáz 24,5 dm3, így ennyi oxigén 210/24,5=8,571 molnak felel meg.

A szén égése:
C+O2=CO2

Látható, hogy annyi szén fog elégni, amennyi oxigénünk van tehát 8,571 mol. A szén atomtömege pedig 12 g/mol, így tömege 12×8,571=102,9g
2