Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tört

Főoldal » Középiskola » Matematika
445
2 3 4es feladat köszönöm:) megtudna valaki oldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.

számláló: (x+5)(x-5)

nevező: `(x+5)^2`=(x+5)(x+5)

(x+5)-tel tudunk egyszerűsíteni

Az eredmény: `(x-5)/(x+5)`

3.

Legnagyobb közös osztó: Az a legnagyobb szám, amely mind a kettőnek osztója

A mindkét számban előforduló legkisebb kitevővel szereplő prímtényezők szorzata.

c= `2^5*5^4*11^7`

-Legkisebb közös többszörös: Az a legkisebb szám, amely mind a kettőnek többszöröse.

Az összes prímtényezőt felírjuk és a szereplő legnagyobb kivevővel véve összeszorozzuk.

d: `2^8*3^(13)*5^6*11^9*17^11`

4.

ötödik tag: `a_1*q^4` = -12

hatodik tag: `a_1*q^5` = 4

osszuk el egymással a két egyenletet:

q=`-4/12` = `-1/3`

helyettesítsük vissza bármelyik egyenletbe:

`a_1*(-1/3)^4` = `a_1/81`=-12

`a_1` = `-12*81`= -972
0