Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok nyomása

Főoldal » Középiskola » Kémia
1127
36 gramm vizet elektromos áram segítségével elemeire bontunk. Írd fel a lejátszódó reakció egyenletét! A keletkező gázkeveréket egy 80dm3 térfogatú üres tartályba engedjük. Mekkora lesz a nyomás a tartályban 17°C-on, ha 10%-os gázveszteséggel számolunk?
(A választ légyszi vezessétek le és magyarázzátok el, h mit miért kell csinálni, mert ezen a feladaton múlik a félévim)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gázok, Nyomás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A vízbontás egyenlete:

2H2O=2H2+O2

Látható, hogy 2 mol vízből 3 mol gáz keletkezik. Mivel 36 g víz (18 g/mol) az 36/18=2 mol ezért nekünk valójában 3 mol gáz fog keletkezni. Azonban ennek 10%-a veszteségként fog jelentkezni, így ennek csak 90%-a megy a tartályba, tehát 3×0,9=2,7mol.

Ezek után pedig felírjuk az állapotegyenletet:
p×V=n×R×T, amit p-re rendezve: p=n×R×T/V

Ebbe már csak be kell helyettesítenünk. Arra figyeljünk, hogy T-t kelvinben kell megadni, ami a celsius+273 módon történik, 17 °C az 17+273=290K, a térfogatot pedig, ha dm3-ban adjuk meg, akkor a nyomást kPa-ban kapjuk:

p=2,7×8,314×290/80=81,37 kPa.
2